Direktlänk till inlägg 1 april 2014

#Matglädje

Av Henrik Bergström - 1 april 2014 13:52

Dags att sparka igång bloggen där jag hoppas kunna få tillbaka matglädjen i köken.


Jag är i dag kökschef på en skola i Stockholm, mitt första jobb i den offentliga sektorn. Vilken skillnad mot att jobba på restaurang, storkök och kursgård som jag har gjort tidigare i livet.

Det finns mycket att lära av båda världar men varför lagas det så lite mat nu för tiden? Mycket helfabrikat används, helt i onödan enligt min mening. Var är matglädjen i det? Finns förutsättningarna för att tillaga maten från grunden (Fresh cooking) ute på skolor exempelvis? Jajamen, tycker jag! Följ med mig på en resa av tips, ideér och kunskapsbyte.


Idag serverade vi Nystekt panerad torskfilé (Msc-märkt) med en skagensås och kokt potatis. Vegetariska kikärtsbiffar fyllda med fetaost och soltorkade tomater, tomatsalsa och ris. Krämig majssoppa med en touch av chili.


Vi har dagligen ett salladsbord om minst 10 stycken sallader eller grönsaker, mjölk eller vatten som dryck samt knäckebröd och krav-märkt bregott till maten.

Vi arbetar efter en budget om ca. 10 kr/portion och vi lyckas!

Leendet och komplimangerna som våra matgäster ger oss tyder på: Matglädje! 


Tag fram kastruller, stekpannor, mormors gamla recept och tuta för fullt, nu kör vi! 

#matglädje#skolmat#lagamat

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Henrik Bergström - 24 april 2014 08:16

Trots en kall natt så ser dagen ut att kunna bli fantastisk, prognosen säger sol och 8-13 grader på termometern. Vi tar tillfället i akt och serverar en pastasallad som våra underbara gäster får plocka ihop själva. Det kommer att bjudas på currymarin...

Av Henrik Bergström - 14 april 2014 10:59

Nu är det påsklov och det märks tydligt på antalet matgäster hos oss, hoppas att alla passar på att njuta av ledigheten nu under våren.   Vi tar nya tag och hoppas på att ni, precis som jag kommer att njuta av ägg, sillar i olika inläggningar, la...

Av Henrik Bergström - 11 april 2014 11:18

Dagen efter det mycket uppskattade påskbordet så serverar vi en buffé till våra matgäster. Buffén består idag av ett hopplock av maträtter dels från igår men även från tidigare serveringar. Skulle kunna kallas rester men snarare förädlade maträtter e...

Av Henrik Bergström - 10 april 2014 12:41

Nu är det serverat och vilken respons vi har fått från våra underbara gäster, lägger in lite bilder från bordet. Hoppas att det sprider lite inspiration och matglädje till er alla. Bilderna visar från vänster: Kaninleverpastej serverad med pressgurka...

Av Henrik Bergström - 9 april 2014 09:26

Idag fortskrider arbetet inför påskbordet som kommer att serveras i morgon. Lammsteken som marinerades igår ligger nu i ugnen, potatisgratängen läggs i dag för att gräddas imorgon likaså janssons frestelse läggs idag och gräddas också i morgon. Den g...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
April 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Mat i skolan


Ovido - Quiz & Flashcards