Senaste inläggen

Av Henrik Bergström - 7 april 2014 06:43

Underbar vårhelg med sol och plusgrader på termometern. Barnen efterfrågade kebab så grillen åkte fram direkt!

Ut på tomten och kapade lite fina björkkvistar som avbarkades, dessa utgjorde grillspettet till kebaben. Kryddade fin nötfärs med mejram, vitlök, paprika, salt och lite koriander. Masserade sedan på köttfärsen på björkspetten, smörje in dem i lite rapsolja. Sedan på grillen tills perfektion uppstår, mmmm så gott! Kebabsåsen blev en tomatsås med vitlök och lök som jag avrundade med lite turkisk yoghurt innan servering, grönsaker i detta fall blev isbergsallad, lök i skivor, gurka och tomat. Allt in i nybakade pitabröd, vilken njutelse! Den kraftiga grillsmaken som mötte sallad och denna fantastiska sås, matglädje på hög nivå!


#matglädje #grillning #kebab #godsås #pitabröd #njutelse    

Av Henrik Bergström - 4 april 2014 06:49

Då var det dags att avsluta denna vecka och fira in helgen, vi gör det på detta vis!


Piri-piri marinerat kycklingspett på kycklinglårfilé serverat med en lite söt-syrlig BBQ-sås och klyftpotatis. Till de som önskar ett vegetariskt alternativ så har vi marinerat quornfiléer i en lite rökig marinad som kommer påminna alla om att sommaren är på väg och grillningarna likaså. Fyll tallriken med grönsaker och nygrillat, njut!


Ha en riktigt trevlig helg och passa på att laga det där lilla extra om ni är lediga, skäm bort er och njut!


#matglädje #Grilla #grillspett #njut #trevlighelg #BBQ #Skolmat

Av Henrik Bergström - 3 april 2014 07:13

Då var det dags att damma av en klassiker i det svenska köket...


Kalops med inlagda rödbetor och kokt potatis serveras idag, fantastiskt gott tycker jag. Tärnad högrev som får sjuda långsamt tills det är så där underbart mört och nästan faller isär, kryddpepparen och lagerbladen gifter sig med morötterna och löken. Tillsammans med rödbetorna och den kokta potatisen skapas harmoni i munnen, det är matglädje på hög nivå.


Till de som vill ha vegetariskt fyller vi en paprika med cous-cous och finhackade grönsaker som zucchini, lök, vitlök och toppar det hela med lite fetaost, in i ugnen och baka av. Serveras med en yoghurtsås smaksatt med färsk mynta och lite honung, fantastiskt gott och underbart vackert att se på tallriken.


Dagens soppa blir en paprika och basilikasoppa toppad med cremé fraiche, färg och smakharmoni på hög nivå.


Vi satsar på att skapa ordentlig matglädje i köket ochj jag vet att det smittar av sig ut i restaurangen, underbart!


#Matglädje #långkok #kalops #godmat #skolmat #skolkök

Av Henrik Bergström - 2 april 2014 08:13

Idag serveras en underbar Pastapytt full med kolhydrater, näring och protein.

Fullkornspasta tillsammans med finskurna grönsaker som blomkål, broccoli, morot, lök toppad med finstrimlad rökt bog. Till detta serveras en tomat och mozzarellasallad som komplement till vårt redan stora salladsbord.


Vi serverar även en svampsoppa på en rödvin och lökfond. Vi fyller soppan med krav-märkt ostronskivling och lite champinjoner, fantastiskt gott nu när termometern visar -3 grader.


Imorgon väntar en klassiker i det svenska köket, återkommer då.


Ha en riktigt trevlig dag i köken därute! 

#pyttipanna#matgladje#energi#godmat#svampsoppa#sma
kligmåltid

Av Henrik Bergström - 1 april 2014 13:52

Dags att sparka igång bloggen där jag hoppas kunna få tillbaka matglädjen i köken.


Jag är i dag kökschef på en skola i Stockholm, mitt första jobb i den offentliga sektorn. Vilken skillnad mot att jobba på restaurang, storkök och kursgård som jag har gjort tidigare i livet.

Det finns mycket att lära av båda världar men varför lagas det så lite mat nu för tiden? Mycket helfabrikat används, helt i onödan enligt min mening. Var är matglädjen i det? Finns förutsättningarna för att tillaga maten från grunden (Fresh cooking) ute på skolor exempelvis? Jajamen, tycker jag! Följ med mig på en resa av tips, ideér och kunskapsbyte.


Idag serverade vi Nystekt panerad torskfilé (Msc-märkt) med en skagensås och kokt potatis. Vegetariska kikärtsbiffar fyllda med fetaost och soltorkade tomater, tomatsalsa och ris. Krämig majssoppa med en touch av chili.


Vi har dagligen ett salladsbord om minst 10 stycken sallader eller grönsaker, mjölk eller vatten som dryck samt knäckebröd och krav-märkt bregott till maten.

Vi arbetar efter en budget om ca. 10 kr/portion och vi lyckas!

Leendet och komplimangerna som våra matgäster ger oss tyder på: Matglädje! 


Tag fram kastruller, stekpannor, mormors gamla recept och tuta för fullt, nu kör vi! 

#matglädje#skolmat#lagamat

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
April 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Mat i skolan


Ovido - Quiz & Flashcards